Btw afdragen: waar hou je rekening mee?

btw afdragen

Als zelfstandig ondernemer ontkom je niet aan het afdragen van btw. Benieuwd waar je op moet letten en hoeveel je afdraagt? Lees verder, dan is de omzetbelasting voor jou straks appeltje-eitje.

 

Een nv, bv stichting of vereniging; de rechtsvorm van jouw bedrijf is voor het betalen van btw niet belangrijk. Ziet de Belastingdienst jouw bedrijf als onderneming, dan moet je btw afdragen.

 

Wanneer ben je ondernemer voor de btw

Huh, ben ik niet gewoon ondernemer wanneer ik een onderneming heb? Nope, dat is niet hoe het werkt. De Belastingdienst ziet je niet automatisch als ondernemer. De voorwaarden voor de omzetbelasting zijn anders dan die voor de inkomstenbelasting. Raar maar waar; je kan voor de btw ondernemer zijn, terwijl je dit voor de inkomstenbelasting niet bent. Ben je ondernemer voor de omzetbelasting, dan krijg je een omzetbelasting- en een identificatienummer. Je bent verplicht om deze op jouw facturen te zetten. Daarnaast houd je een overzicht bij van alle verzonden en ontvangen facturen.

Houd rekening met verschillende tarieven

Het standaard tarief is 21%. Maar de Belastingdienst zou de Belastingdienst niet zijn zonder een aantal uitzonderingen: 

  • Op diensten van kappers, fiets-, schoen- en  kledingreparatie geldt een btw-tarief van 9%.
  • Ook verschillende goederen, zoals voedingsmiddelen, boeken en geneesmiddelen, vallen onder het 9% btw-tarief.
  • Er bestaan ook diensten met 0% btw. Internationaal personenvervoer valt hieronder. 
  • Bij goederen met 0% btw kan je denken aan producten die je levert aan een ander EU-land.
  • In sommige branches breng je geen btw in rekening. Dit geldt ook voor bepaalde activiteiten. In het onderwijs of wanneer je excursies en rondleidingen verzorgt, krijg je een vrijstelling.

belasting afdragen

Hoe verreken je ontvangen en betaalde btw

Verkoop je producten of diensten, dan betalen jouw klanten btw. Als je zelf producten koopt, bijvoorbeeld van leveranciers, betaal je btw. Deze trek je af van de btw die jouw klanten aan jou hebben betaald. Je betaalt dus omzetbelasting over het verschil tussen jouw inkoopprijs en verkoopprijs. Je berekent de btw over de totale vergoeding en alle kosten die daarbij horen.


Btw afdragen

De aangifte doe je digitaal. Als je over de afgelopen vijf jaar te veel of te weinig btw hebt aangegeven, corrigeer je de aangifte. Soms is het mogelijk om een teruggaaf te verrekenen met een aangifte loonheffingen. Hiervoor moet je wel aan verschillende voorwaarden doen. Meer informatie hierover vind je in hoofdstuk 11, paragraaf 4.3 van het Handboek Loonheffingen. Gebruik het formulier Verzoek loonheffingen verrekening met teruggaaf btw.


Hoe zit het bij het verleggen van btw

Besteed je werk uit aan een andere ondernemer, dan moet hij of zij de btw hiervoor afdragen. Soms geldt er een verleggingsregeling. De btw wordt dan naar jou ‘verlegd’. Je geeft dan zelf de btw aan en betaalt deze. De ondernemer geeft dit aan op de factuur.

belasting afdragen
Geen btw afdragen met de kleineondernemersregeling (KOR)

Maak je gebruik van de kleineondernemersregeling, dan bereken je geen btw aan jouw klanten. Ook doe je geen aangifte, op een uitzondering hier en daar. Meedoen aan de KOR betekent wel dat je btw over zakelijke kosten en investeringen niet mag aftrekken.


Btw bij goederen en diensten naar het buitenland

‘’Help! Ik weet niet in welk land ik btw moet betalen?!’’ Wanneer je goederen of diensten in het buitenland levert, kan deze vraag je hoofdpijn opleveren. Het is niet altijd even duidelijk in welk land je belast wordt, aan wie je omzetbelasting betaalt en wat je hiervoor moet doen. Je checkt het met de hulpmiddelen goederen naar het buitenland of diensten in en uit het buitenland. Zo weet je altijd hoe het zit. 

 

Voelt btw afdragen na het lezen van dit blog helemaal niet als appeltje-eitje maar juist als abracadabra? Plan een intake, dan kijken we samen hoe we je kunnen helpen.