Een borrel met het team, een kop koffie in een cafeetje met een potentiële klant en een pitstop bij de McDrive na een klantbezoek. Het valt allemaal onder zakelijk eten en drinken. Maar wanneer zijn de kosten van zakelijk eten aftrekbaar? En hoeveel? Je leest er alles over in dit blog.
Wanneer een zakelijk etentje aftrekbaar is
Wanneer zakelijk eten aftrekbaar is blijft een grijs gebied. Over het algemeen zijn de kosten van een zakelijke lunch of diner aftrekbaar. Maar bij het opgeven van deze kosten is het wel belangrijk om zelf te bedenken wat redelijk is.
Stel je voor: je bent al meerdere keren met dezelfde persoon uiteten geweest en hebt er nooit iets voor teruggekregen. Of je gaat lunchen met een vriend en bespreekt tegelijkertijd wat zakelijke dingen. Dan zit je duidelijk in een grijs gebied. In zulke gevallen moet je logisch nadenken over wat redelijk is. De Belastingdienst wil in alle gevallen bewijs zien dat het echt om zakelijke kosten gaat. Daarom raden we je aan om deze afspraken goed in je agenda én boekhoudprogramma te noteren. Schrijf de naam van de zakenrelatie met wie je bent gaan uiteten op de bon, samen met het zakelijke doeleinde van je afspraak.
Diner of lunch met een potentiële klant
Ga je zakelijk eten met een potentiële klant, dan is het duidelijk dit onder zakelijke kosten valt. Hopelijk haal jij hiermee die nieuwe klant binnen of zorgt het voor een langdurige samenwerking.
Koffie of broodje ‘to go’: aftrekbaar of niet?
Je herkent het vast wel, je bent onderweg naar een afspraak en haalt bij het dichtstbijzijnde tankstation een cappuccino en broodje gezond als lunch. Ook hierbij is het belangrijk om je logische verstand te gebruiken. Was je onderweg naar een klant naar de andere kant van het land? Dan kun je deze lunch zeker als kosten opgeven. Maar doe je dit iedere dag, dan zal de Belastingdienst hiermee niet akkoord gaan.
De 80 procent regel bij zakelijk eten & drinken
De vuistregel is dat je 80% van de kosten van een zakelijke lunch of diner mag aftrekken van je winst. Eten en drinken moet je namelijk altijd, dus daarom is het niet volledig aftrekbaar. Is een etentje onderdeel van een training of cursus, dan mag je deze kosten wel 100% doorberekenen. Fooi mag je meetellen als zakelijke kosten. Vergeet dan alleen niet de fooi bij op het totaalbedrag van de bon te tellen, zodat je dit op de juiste manier kunt verwerken in jouw boekhouding.
Btw op zakelijk (uit)eten
Als het gaat om de btw dan is de regel eigenlijk niet zo moeilijk. De btw van een zakelijk etentje is namelijk nooit aftrekbaar. Bestel je iets en eet je het samen met je zakenrelatie in eigen kantoor op? Dan is de btw wel aftrekbaar, omdat het buiten de horecagelegenheid genuttigd wordt.
Nog best ingewikkeld hè? Voor advies en hulp bij de verwerking van je zakelijke etentjes mag je ons altijd een berichtje sturen.